Purentalihasten hieronta – oireet, hoito ja käsittely
Kärsitkö kipeistä tai jännittyneistä purentalihaksista? Häiritseekö päänsärky toistuvasti arkeasi? Onko suun avaaminen haastavaa? Etkö saa rentoutettua leukaasi, vaikka haluaisit?
Purentalihaskäsittelyllä voit saada huomattavaa helpotusta esimerkiksi näihin oireisiin!
Tässä blogitekstissä käyn tarkemmin läpi, mitä purentalihashieronta on, millaisia oireita kireät purentalihakset voivat aiheuttaa ja kenelle käsittely sopii.
Mitä purentalihasten hieronnassa tehdään?
Purentalihaskäsittely on tehokas tapa rentouttaa kasvojen, purentalihasten sekä kaulan alueen kireyksiä. Käsittelyssä keskitytään erityisesti suun ja leuan alueen lihaksiin, mutta hoidettavaan alueeseen kuuluu myös niska-hartiaseutu.
Käsittelyssä purentalihakset käydään läpi sekä suun sisä- että ulkopuolelta. Näin hieronnalla on mahdollisimman tehokas vaikutus. Tavoitteena on rentouttaa lihaksia, lievittää kipua sekä parantaa leukanivelen liikkuvuutta ja verenkiertoa käsiteltävällä alueella.
Kuulostavatko seuraavat oireet tutuilta?
Leuan alueen kireyksien havaitseminen voi olla sellaisenaan haastavaa, mutta jatkuvat niska-hartiaseudun jännitykset ja toistuva päänsärky saattavat viitata purentalihasten kireyteen. Oireet vaihtelevat kuitenkin yksilöllisesti.
Joskus oireet voivat ilmetä pitkittyneenä päänsärkynä tai migreeninä, joka saadaan hetkellisesti rauhoittumaan perinteisellä niska-hartiaseudun hieronnalla – kunnes särky palaa hiipien aina vain uudelleen. Toisilla purentalihakset voivat olla jo herätessä voimakkaasti kipeät, leuan liikuttaminen tuntuu epämukavalta ja jäykältä tai päänsärky alkaa pian heräämisen jälkeen.
Myös palantunne kurkussa, puheen takkuilu, korvakipu tai hammassärky voivat viitata jännittyneisiin leukaperiin. Toisinaan kireät purentalihakset häiritsevät kasvojen imunestekiertoa, mikä voi johtaa laaja-alaiseen kasvojen turvotukseen ja näkyä esimerkiksi kasvaneina silmäpusseina.
Bruksismi
Myös bruksismi, eli hampaiden narskuttelu tai niiden yhteen pureminen, on hyvin yleinen vaiva, joka aiheuttaa jatkuvaa kireyttä purentalihasten alueelle. Tällöin leukaa voi olla hankalaa tai mahdotonta rentouttaa itse.
Moni kärsii bruksismista erityisesti nukkuessaan, jolloin purenta voi olla jopa voimakkaampaa kuin hereillä ollessa. Toisilla bruksismin oireita voi ilmetä myös päivän aikana. Narskuttelu kuluttaa erityisesti hampaiden pintaa, minkä vuoksi bruksismi havaitaankin yleensä viimeistään hammaslääkärin vastaanotolla.
Bruksismin vaikutukset voivat näkyä myös suun liikkuvuudessa. Hammastarkastuksen aikana suun pitäminen auki yhtäjaksoisesti voi olla vaikeaa tai suu ei välttämättä avaudu kunnolla. Joissakin tapauksissa leuan alueelle saattaa tulla lihaskramppeja. Tällaisissa tapauksissa hammaslääkäri saattaa käynnin päätteeksi suositella purentalihaskäsittelyä.
Leuan jännittäminen tai hampaiden yhteen pureminen voi olla tiedostamaton tapa reagoida jännitykseen tai stressiin
Arjen kiireellisyys, ylikuormitustilat, jännittävät tilanteet tai keskittymistä vaativat tehtävät voivat aiheuttaa kehollisia jännitystiloja. Tällaisissa tilanteissa moni puree tiedostamattaan hampaitaan yhteen tai jännittää leukaa mitä kummallisimpiin asentoihin. Pitkään jatkuessaan edellä mainitut tavat aiheuttavat monenlaisia kiputiloja sekä oireilua, jotka voivat häiritä normaalia arkea.
Myös eri liikuntamuodoissa on hyvin tyypillistä jännittää leukaa suorituksen aikana. Esimerkiksi kovasykkeisessä treenissä tai painoilla tehtävässä saliharjoittelussa hampaiden yhteen pureminen on yleistä, kun väsymys lisääntyy tai nostot tuntuvat raskailta.
Pelkkä narskuttelu tai hampaiden yhteen pureminen eivät kuitenkaan ole ainoita syitä kireisiin purentalihaksiin. Esimerkiksi flunssakautena, jolloin nenä on pitkään tukkoinen, hengittäminen tapahtuu suun kautta, mikä pitää leuan jatkuvasti jännittyneenä. Myös leuan alueen vammat tai tietyt sairaudet, kuten astma, ahdistuneisuushäiriö ja masennus, voivat altistaa purentavaivoille.
Milloin hoitoon?
Purentalihaskäsittely voi olla paikallaan jos…
Peak Fysion ammattilaiset ovat apunasi jos kärsit purentalihasten aiheuttamista vaivoista. Jos purentalihasten kireys tai siihen liittyvät kysymykset askarruttavat, ota rohkeasti meihin yhteyttä!
Riina Koukkari
Koulutettu hieroja / Urheiluhieroja
Oma lajitaustani on jalkapallo, jota tuli pelattua lähes 10 vuotta. Nykyään lajia tulee seurattua aktiivisesti penkkiurheilun muodossa. Oman loukkaantumishistorian takia ala on alkanut alun perin kiinnostamaan ja olenkin erityisen kiinnostunut urheilijoiden kehonhuollosta ja toimintakyvyn ylläpidosta. Asiakaskuntani on hyvin moninainen ja lähestyn jokaista yksilöllisesti iästä tai urheilutaustasta riippumatta. Työpäivien erilaisuus, asiakaskohtaamiset sekä jatkuvat kehitysmahdollisuudet tällä alalla ovat parasta!
